
Lucius en Amaka
Lucius, de eerste bekende ‘gewone Heerlenaar’
In de tweede of derde eeuw woonde en werkte een pottenbakker Lucius in het Romeinse Heerlen – dat toen nog Coriovallum heette. Deze pottenbakker was geen romein, maar een inheemse ambachtsman. Hij was een van de vele pottenbakkers in Coriovallum.
Dat we Lucius Ferenius Metcius kennen, komt doordat we een kruik vonden tussen de resten van een oven. Op deze kruik schreef hij dat hij, Lucius Ferenius Metcius, de kruik maakte voor Amaka. Hierdoor is Lucius de eerste ons bekende ‘gewone Heerlenaar’.
Reuzetrots op Romeins verleden
Coriovallum was een belangrijke plaats in de Romeinse tijd. De resten van het Romeinse badhuis laten dit zien. In 1996, rond de viering van het 2000-jarig bestaan van Heerlen, maakte kunstenaar Hubert Bour reus Lucius naar de bekende pottenbakker. Bij reuzenoptochten en evenementen draagt stadsreus Lucius de trots van onze stad op ons Romeins verleden uit.
Een nieuwe reuzin
In 2025 viert Heerlen het jaar van het erfgoed. Na bijna 30 jaar wordt stadsreus Lucius herenigd met zijn geliefde Amaka voor wie Lucius de kruik maakte. Ook van Amaka wordt een heuse Reuzin gemaakt. De nieuwe reuzin wordt op 14 juni in een groots evenement in Heerlen onthuld. Reuzen uit de verre omstreken zullen hierbij aanwezig zijn en in een stoet door het centrum van Heerlen trekken.
Dit stond op de kruik van Lucius:
“Lucius heeft deze kruik voor Amaka gemaakt„
“Lucius wijdt deze kruik aan de goede god van Ferenio zijn thuisland„
“Lucius, genaamd Metcius, maakte deze kruik in zijn bedrijf„